Mit tehet egy vállalat, ha begyűrűzik hozzá a krízishelyzet, és leépíteni kényszerül?

Mit tehet egy vállalat, ha begyűrűzik hozzá a krízishelyzet, és leépíteni kényszerül?

Mit tehet egy vállalat, ha begyűrűzik hozzá a krízishelyzet, és leépíteni kényszerül? 1024 575 Evolution Group

A koronavírus járvány első komoly gazdasági hatásai már érződnek a piacon. A repülőgéptársaságok előreláthatóan leépítésekre, megszorításokra kényszerülnek, de a szolgáltató szektor, a turizmus-vendéglátás is közvetlenül érintett, közvetetten pedig szinte minden iparágra hatással lesz a kialakult helyzet. Orbán Viktor miniszterelnök 2020.03.16-i felszólalásából idézve:

„Komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot.”

Mit tehet egy vállalat, ha begyűrűzik hozzá a krízishelyzet, és leépíteni kényszerül? Hogyan csökkenthetők az elbocsátás okozta nehézségek, ha leáll a gazdaság?

Az elmúlt 4 év TOP HR témái kétségkívül a munkaerőhiány és a fluktuáció voltak. A koronavírus járvány kapcsán hozott intézkedések azonban 1 hét leforgása alatt átírhatja az elmúlt évek trendjeit. Néhány vállalat már most a saját bőrén érzi a járvány negatív következményeit, és szakértői előrejelzések szerint komoly leépítési hullám várható a magyar (és az egész világ) munkaerő-piacon.

A válság következményei – a munkavállalói és a munkáltatói oldal

A járvány okozta krízishelyzet az emberek egyik legalapvetőbb szükségletét, a biztonság és védettség igényét erősen érinti. Munkáltatóként érdemes belegondolni, mekkora válságot, krízis okozhat egy munkavállalónak a leépítés ebben a piaci környezetben. Az elbocsátás sosem könnyű, de a jelen pillanatban, amikor a gazdaság erőteljes lassulása vagy akár leállása várható, az eddig dübörgő munkaerőhiány helyét gyorsan átveheti a munkanélküliség, a korábban tömegével megjelent álláshirdetések száma pedig előreláthatóan töredékére csökken majd az elkövetkezendő hónapokban. Ebben a munkaerő-piaci klímában a leépítés okozta nehéz érzések mellett akár komoly anyagi gondokkal is szembekerülhet az érintett kolléga, hiszen az új munka megtalálása tovább tarthat, ez komoly anyagi kiesést okozva akár egész családoknak.

Ebben a felfokozott állapotban, ahol pedig nem csak a gazdasági kérdések, de az egészségügyi helyzet miatt is általános pánik/feszültség uralkodik a társadalomban, a leépítés ténye sokkal nagyobb erővel képes hatni az egyébként is bizonytalan munkavállalókra.

Outplacementtel (gondoskodó leépítéssel) a nehéz helyzet ellen

Egy lehetséges elbocsátás még az eddig ismert munkaerő-piaci helyzet mellett is megviselte a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt, a koronavírus által kialakult új piaci környezetben azonban mindez hatványozottan igaz. Gondos munkáltatóként kulcskérdés, hogy hogyan, milyen körülmények között engedjük el azokat a dolgozóinkat, akiktől sajnos meg kell válnunk.
Ha a folyamat gondoskodóan zajlik, azzal csökkenteni tudjuk az elbocsátás okozta károkat, segíthetjük munkavállalóinkat a krízis helyzettel való megküzdéssel. A támogató program megoldást jelenthet mindazon vállalatok számára, akik ugyan leépíteni kényszerülnek, ugyanakkor fontos számukra, hogy ne engedjék el az érintettek kezét, és támogatást adjanak nekik, vagy akár a későbbiekben újból számítanának rájuk.

Összegyűjtöttünk 7 tippet – hogyan tudjuk támogatni gondoskodóan az elbocsátott munkavállalóinkat ebben a nehéz helyzetben!

1. Nem mindegy, hogyan közöljük a munkavállalóval az elbocsátását. A HR feladata a vezető felkészítése, hogy a közlés a megfelelő kommunikációban, stílusban és keretek között történjen. Az elbocsátott munkavállalók nagy része az elbocsátás közlésének minőségére panaszkodik, és nem az elbocsátás tényére. Most alap helyzetben is pánik van az emberekben, így még érzékenyebben kell a helyzetet kezelnünk.

2. Egyre több magán kezdeményezés indult a napokban lelkisegély támogatással. Nem tudni, mennyire szakszerű és hány ember kezelésére alkalmas, ugyanakkor fontos a támogatás, így gondos szűrés után javasoljuk őket csokorba gyűjtve összegezni a leépítésre kényszerülő munkavállalók részére.

3. Online világunkban számtalan internetes álláskeresési blog működik, ezeket is lehet ajánlani az elbocsátott munkavállaló részére. Bár a jelenlegi egyedi helyzetre nem garantált, hogy mindegyik aktualizálva van, de mindenképpen segítséget jelent. Pár ilyen blog: Jobangel blog; Menekülj előre blog; Add el magad blog;

4. Abban az esetben, ha az elbocsátott munkavállaló frissen visszatérő anyuka, úgy speciálisan anyukáknak szóló szakértőt is javasolunk.

5. A fenti információk mellett a legnagyobb támogatás, ha tudunk időt és energiát szánni legalább egy – egy alkalommal online tanácsadásra, ahol egyszerűen meghallgatjuk a kihívásait és beszélgetünk az elbocsátott munkavállalóinkkal. Érdemes erre előre felkészülni az „Álláskeresési kézikönyv” pontnál felsorolt témákból (7. pont)

6. Egy-egy tanácsadást tökéletesen kiegészít pár jó szakkönyv, szakértő ajánlása, amely az önismeretről, énmárkáról, karrierépítésről, álláskeresési technikákról, videó interjúkról szólnak.

7. Nagyon ideális, ha a HR-es, „Álláskeresési kézikönyv”-et készít, amiben minden hasznos tudnivalót összegez, mint például:
– Hivatalos ügyek intézése munkaviszony megszűnése után – jelen helyzetben utána járni a hivatali ügyintézés menetének!
– Pénzügyi nehézségeket hogyan tudom áthidalni 3 hónapig?
– Tippek az álláskereséshez: munkaerő-közvetítők, fejvadászok, online oldalak, alternatív lehetőségek
– Kihez fordulhatok segítségért? Elérhető támogatások
– Gyakran feltett interjúkérdések
– Mit néz a HR-es egy önéletrajzban, motivációs levélben?
– Akciótervezés válsághelyzetben

Ha szeretnénk megtartani cégmárkánkat és tudunk egy kis költségkeretet a munkavállaló gondoskodó elbocsátására fordítani, vagy ha a munkavállalón látható komolyabb pszichés probléma, akkor mindenképpen ajánljuk felkészült outplacement szakértő bevonását, akár 1-2 alkalomra is!

KATTINTSON, KÉRJE AJÁNLATUNKAT,
és mi levesszük a válláról a terhet!

Az outplacement, azaz a gondoskodó elbocsátás szolgáltatás kétirányú támogatást nyújt az érintetteknek. Egyrészt a munkáltatónak, mit, hogyan kezeljen megfelelően, másrészt a munkavállalónak segít feldolgozni a lelki nehézségeket, jelen álláskeresési technikákat ad át az érintetteknek, amely segítségével eredményesebb az újra-elhelyezkedés. A jelenkori piaci környezetben pedig fokozottan igaz, hogy akár valaki megélhetése is múlhat azon, mennyi ideig tart számára az újra-elhelyezkedés.