Kíváncsi vagy, mekkora a fluktuáció a környéken az iparágadban?

Kíváncsi vagy, mekkora a fluktuáció a környéken az iparágadban?

Kíváncsi vagy, mekkora a fluktuáció a környéken az iparágadban? 1024 536 Evolution Group

A sikeres fluktuációkezelés egyik alapfeltétele: csakis adatokra támaszkodva tudunk célzott akciókba kezdeni.  Adatok nélkül a sötétben tapogatózunk, a fluktuáció okairól pedig csak feltételezéseink vannak.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy ahány cég, annyi féleképpen számolják a fluktuációt. Ez több szempontból is komoly aggályt jelent:

1. Ezek a megoldások sokszor elfedik, mekkora is a probléma a cégnél.
Ha kozmetikázzuk az adatokat, és a fluktuációs statisztikából tudatosan kihagyjuk azokat a munkavállalókat, akik nem ritkán a legerősebben pörgetik fluktuációt, hamis képet kapunk. Egy példa: attól, hogy valaki az 1. nap hagyta ott a vállalatunkat, az a cégünknek még ugyanúgy komoly fájdalmat okozhat – és ha kihagyjuk őt a fluktuációs statisztikánkból, az adataink sehogysem támogatják majd például az onboarding folyamat esetleges fejlesztését. Ugyanakkor viszont egy ilyen fejlesztéssel rövid idő alatt komoly eredményt érhetnénk el a fluktuációban. Akadnak olyan vállalatok is, amelyik a munkáltató általi kilépőket nem számolják bele a fluktuációba. A leggyakoribb hiányosság pedig az, hogy a kölcsönzött munkavállalók elvándorlásával egyáltalán nem számolunk.

2. A hiányosan számolt fluktuáció következtében nem tudjuk, mekkora a valós fluktuációnk, és helyzetünket nem tudjuk összehasonlítani a többi vállalattal.
Ha mindenki máshogy számol, a számainkat nem tudjuk összehasonlítani egymással.
Nem tudjuk, mi az egészséges, normális. A kutatások/elemzések egyik legfontosabb alapszabálya, hogy almát csak almával, körtét pedig csak körtével szabad összehasonlítani. Máskülönben csak nehezen határozható meg egy vállalkozás valós munkaerőpiaci helyzete. Ahogy a bérbenchmarkolás mára ár egy bevett gyakorlat, fluktuációs adatok benchmarkjára is szükségünk van ahhoz, hogy tudjuk, iparágra és régióra vetítve hogyan állunk „elvándorlás-ügyileg” a munkáltatói versenytársakhoz képest.

3. Miután már tisztán látjuk a fluktuációnk mértékét, a következő lépés, hogy ennek költségét meg tudjuk pontosan határozni.
Mennyi folyik ki a vállalattól, amit megtartásra is tudnánk fordítani?! A fluktuációcsökkentés és szervezetfejlesztés mellett a legtöbb vezető akkor válik igazán elkötelezetté, ha egyértelműen látszik, mekkora összegeket takaríthatunk meg a helyzet kezelésével. Amíg azonban a számok nem a teljes problémáról adnak tükröt, a megoldást nem biztos, hogy a jó helyen keressük majd.

2018-ban elkészítettük Magyarország legnagyobb fluktuációkutatását, amely többek között rámutatott, hogy nem a pénz a felmondás legfőbb oka, hanem a csalódás. A kutatás eredményeit azóta egyetemi órákon tanítják, rengeteg szakmai cikk született belőlük. Idén pedig azt vizsgáljuk: mekkora a közepes és nagyvállalatok fluktuációja iparáganként és régiónként.

A kutatás 2019. május 1. és szeptember 15. között valósul meg. A kutatásban való részvételért cserébe a kitöltők megkapják a Fluktuációs Benchmark Tanulmányt és részt vehetnek a Fluktuációs Benchmark Workshopunkon is.

A jó döntések alapjai a jó adatok – ehhez adunk mi országos, reprezentatív benchmarkot.

A kutatásról bővebben ITT érhetők el információk.