Gondoskodás, mint munkáltatói márkaépítés

Gondoskodás, mint munkáltatói márkaépítés

Gondoskodás, mint munkáltatói márkaépítés 1024 683 Evolution Group

Gondoskodás, mint munkáltatói márkaépítés – mit is jelent ez? Mi az a munkavállalói támogató program, és hogyan segíti a cégeket a megtartó szervezetté válás útján? A témában Csikós-Nagy Katalint, a HR-Evolution Kft. ügyvezetőjét, a HR Fórum alapítóját és egyik előadóját kérdeztük.

Csikós nagy katalin

A 2019-es tavaszi HR Fórum előadásod címe „Gondoskodás, mint munkáltatói márkaépítés”. Hogyan kap szerepet a törődés, gondoskodás a mai munkaerő-piacon?

A mai munkaerőpiacon egyre nehezebb megszerezni a jó munkavállalót és az elvándorlás is megnövekedett. A jó munkáltatói márkaépítő stratégia nem a külső kommunikáció erősítését jelenti. Ma már nem a „csilli-villi szavak” általi bevonzás a fókusz! Bizonyított tény, hogy a belső ajánló programmal, azaz a belső elégedettség által elért toborzással hatékonyabb a megtartás a szervezetekben. Ha törődünk, gondoskodunk a munkavállalóinkról, akkor nő az elégedettségük, és erősebben kötődnek hozzánk. Ennek természetesen következménye pedig az, hogy őszintébben fogják ajánlani cégünket ismerőseiknek, barátaiknak.

Hogyan kapcsolódik mindez az Employer Brandinghez?

Ahogy az előbb is említettem, nem a külső kommunikáció teszi hitelessé a munkáltatói márkánkat, hanem sokkal inkább a munkavállalókért a mindennapokban tett erőfeszítéseink által válik azzá. Nem a hirdetések, PR cikkek erősítik a cégünket, hanem a pozitív pletyka, az őszinte baráti ajánlások.

Mi az a munkavállaló támogató program?

 Munkavállaló Támogató Program a munkavállalókat segíti munkahelyi és magánéleti kihívásaikban, problémáikban pszichológusok, egészségügyi szakemberek, szervezetfejlesztő tanácsadók és ügyvédek/jogászok bevonásával. A programot a munkavállaló cége finanszírozza, ugyanakkor minden esetben anonim a munkavállalók számára.

Milyen konkrét kihívásokban segíti a munkavállalókat?

 Nagyon sok olyan probléma van, ami egy munkavállaló számára sokkal fontosabb, mint az, hogy bemenjen dolgozni. Egy példa: a ház felújítására kölcsönt kellett felvennie, de éppen elveszítette az édesanyját, nem tudja, hogyan tovább, úgy érzi, kihúzták a lába alól a talajt. Ha a munkáltató egy ilyen helyzetben jogi/pénzügyi támogatást tud nyújtani, az  a munkavállalónak konkrét és azonnali támogatást jelenthet. Ezen kívül ide tartozhatnak még az olyan témák is, mint pl. válás, örökösödés, lelki nehézségek, családon belüli betegségek, gyereknevelési kihívások, stb.

Miben ad ez többet, mint a HR támogatása?

A HR-nek nincs ideje mindenre, sőt, manapság kevesebb ideje van ilyen jellegű támogatásokra, mint korábban. Mindemellett sok esetben szakmailag sem felkészült olyan helyzetek kezelésében, mint például egy függőségből való kijövetel, jogi, vagy épp egészségügyi probléma kezelése. A munkavállalói támogató programban „egy telefonhívásba” kerül a segítségkérés, és a problémában jártas szakember rövid időn belül támogatást nyújt a munkavállaló kérdésében – anonim módon. Ráadásul mindez szinte fillérekbe kerül a cégeknek. A program úgy működik, mint egy „biztosítás”.

A szervezet összes tagja igénybe veheti a támogatást?

A HR-Evolution egy olyan szolgáltatást  biztosít, amely a szervezet minden szintjén támogatást nyújt. Kékgalléros, fehérgalléros munkavállalók, vezetők, HR szakemberek – a cég minden tagja igénybe veheti a programot. Így pl. a vezetők olyan témában kaphatnak támogatást, mint „Agresszíven viselkedett a legjobb munkavállalóm, aki 10 éve dolgozóm, még sohan nem volt ilyen. Hogy kezeljem?”. HR-esként pedig például a következőben: “Súlyos balesetet okozott egy munkavállalónk, ami lelkileg megviseli, hogy tudunk segíteni neki ebben?”

Magyarországon is alkalmazzák a cégek?

Végeztünk egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a kitöltők csaknem fele (46%) még nem hallott a szolgáltatásról, de több, mint 90%-uk hasznosnak találna egy ilyen programot a cégénél.