Ember vs gép – szerethető munkahely az élelmiszer feldolgozó iparban

Ember vs gép – szerethető munkahely az élelmiszer feldolgozó iparban

Ember vs gép – szerethető munkahely az élelmiszer feldolgozó iparban 1024 536 Evolution Group

Őszi HR Fórumunk központi témája: “Munkavállaló, mint gép vs mint ember”. A konferencia egyik előadóját, Dr. Kántor Gyöngyit, a SáGa Foods Baromfiipari Zrt. HR vezetőjét arról kérdeztük, hogyan válhat szerethető és megtartó munkahellyé egy olyan cég, amely a feldolgozóipar sajátosságaiból adódóan, nehezített pályán száll ringbe a fluktuáció ellen?

dr kantor gyongyiHogyan válhat szerethető munkahellyé egy olyan vállalat, mint a Sága?

A Ságában támogató, egymást segítő szervezeti magatartás uralkodik. Olyan kollégák közössége ez, akiknek alapértékeik: jószándék, együttműködés, figyelem. Ahhoz, hogy ilyen kollegiális közösség jöjjön össze, szükség volt egy következetes, HR-által vezért kiválasztási folyamatra, hogy a kollégák az első pillanattól kezdve beilleszkedjenek. A szervezeti kultúránkat, mindennapi működésünket is átszövik az alapértékeink. Mindannyian hiszünk abban, hogy Magyarország legjobb húsipari feldolgozó vállalata vagyunk, ahol Magyarország piacvezető baromfitermékeit gyártjuk – ez a tudat, büszkeség vezérel bennünket, minden munkavállónkat. Nemcsak egymásban, hanem termékeinkben is hiszünk.

A nehezített pálya ellenére, amely a feldolgozó ipar jellegéből és a munkakörülményekből fakadnak, hogyan lehet mégis megtartó a vállalatuk?

Vezetőink, alaptulajdonságaik mellett, folyamatos képzéseken vesznek részt, ahol a tudatos vezetői magatartásukat, mindennapi problémáikat, helyzeteiket beszéljük át, segítjük feldolgozni. Az együttműködő csapat mellett a vezetőink azok, akikben bízunk. Valójában Ők mozgatják, tartják fenn ezt a kultúrát.

Milyen legjobb gyakorlatok segítenek abban, hogy a munkavállalók úgy érezzék, hogy őket emberként és nem gépekként kezelik?

A vállalati stratégia, illetve a vállalat aktuális kérdéseibe bevonjuk a felsővezetés alatti szintet is, ezt a csapatot TEAM2020-nak hívjuk. Minden hónapban az aktuális kérdéseket workshop-jellegűen megvitatjuk (HR-facilitálással) és a felsővezetők átbeszélik a vezetőkkel a vállalat eredményeit, az aktuális, legfontosabb kérdéseket: hogyan tudunk még jobb eredményeket elérni, minden szinten.
Belső kommunikációs alkalmaink segítik egymás megismerését. A felsővezetők félévente találkoznak az új belépő dolgozókkal, hogy „Kávézás, beszélgetés” keretében megkérdezzék a véleményüket, benyomásaikat a Ságáról. Vezérigazgatónk kerekasztalbeszélgetéseket folytat rendszeresen a kisebb szakmai csoportokkal.
Rengeteg változás érte és éri a Ságát, amelyben kulcsszerepet játszik a HR-csapat, sokszor a változás generálójaként vagy végrehajtójaként. A HR csapat ebben az évben Szupervízió segítségével dolgozott azon, hogy zökkenőmentesen dolgozhassa fel ezeket az élményeket. Az érzelmekre hatva, érzelmi feldolgozással segítettük a csapatszellemet.
A „Munkavállaló a középpontban” programunk a termeléshez tartozó kollégák mindennapi munkatevékenységét diagnosztizálja. A munkafolyamat megfigyelése, interjú és tesztkérdések alapján készítünk egy kompetenciatérképet minden kollégánkról és ha a kolléga igényli, közvetlen munkatársak bevonásával: mentorok és trénerek segítségével képezzük tovább őket.

Mit tesz a Sága annak érdekében, hogy növelje a dolgozók elkötelezettségét és elégedettségét?

Bármelyik jó gyakorlatunkról is beszélünk éppen, egyértelmű, hogy a figyelem, az egymás meghallgatása, az együttműködési készség hatja át ezeket.
Vállalati küldetésünkben ezt így fogalmazzuk meg: „Munkatársaink aktív bevonásával, folyamatos fejlesztésével és megbecsülésével inspiráló munkahelyi légkört teremtünk.” Ez alapján éljük mindennapjainkat.